Natrag Mjere | Testovi

Komunikacija [2]: Načelo recipročnosti

Referenca: Tarabić, B.N. (2020). Načelo recipročnosti. Bilješke. Preuzeto -- sa https://detaljnije.com/predavanja/archive/opinion_2020-03-20.php.

Načelo recipročnosti u ljudskim interakcijama održava balans davanja i primanja, a preko stvaranja očekivanja od strane koja je nešto primila da se oduži davanjem pojedincu i/ili zajednici. To načelo je izrazito korisno jer potiče suradnju i ulaganje u druge te je temelj bazičnog povjerenja među ljudima, čak i kada nema izravne - jedan na jedan recipročnosti. Neki od psiholoških fenomena, poput Ben Franklin efekta, se nekim svojim elementima izravno naslanjaju na ovo načelo.
Eksploatacija načela recipročnosti se u svakodnevnom životu događa kada netko ne postupa u dobroj namjeri nego manipulativno. Tada nam osoba prvo nešto da (nerijetko bez ikakvog upozorenja, čak nešto što uopće ne želimo) i nakon toga se poziva da joj vratimo protuuslugom (jer nas je time, sukladno načelu recipročnosti - zadužila).
Potreba da se ponašamo recipročno je automatska i vrlo je snažan motivator tako da često, iako se osjećamo prevareno (svjesno ili pred-svjesno smo detektirali daje čitava situacija manipulativna konstrukcija) pristanemo dati barem nešto zauzvrat.
Ako se pokušamo oduprijeti, manipulator! će se eksplicitno i besramno pozvati na načelo recipročnosti te nas prekoriti da nismo korektni, jer oni su nama, a mi…

Ukoliko imate osjećaj da vas netko na ovaj način iskorištava, budite izravni i čvrsto se zauzmite za sebe. Recite im da ne nasjedate na manipulacije načelom recipročnosti i da ne planirate vraćati postupke/usluge koje niti ste tražili niti ih želite.
Dodatak: S druge strane, zbog manjka povjerenja u sebe – vjerovanja da nećemo moći vratiti istom mjerom; odbijamo prilike i usluge koje su zapravo ključne za naš daljnji napredak – i na taj se način samo-sakatimo.
Vjerojatno je mnogima poznat onaj osjećaj, da kada nešto dobijemo (usluga, poslovna prilika, znak pažnje i sl.), dobiveno moramo vratiti odmah ili što prije. Tako često ono što nam je ponuđeno odbijemo, jer nam se čini kao obaveza koju u skorijoj budućnosti nećemo moći ispuniti/vratiti.
No, recipročnost ne mora biti trenutna ili izravna. Prilika/usluga koja nam se daje može biti i iskaz vjere u to da ćemo s vremenom, odgovorno i s poštovanjem, gradeći na onome što nam je dano, biti u mogućnosti ne samo vratiti nego i pojedincima i/ili zajednici dati i više nego što smo dobili. Također, "povrat" ne mora biti - izravan. Nekada ono što nam je dano vraćamo tako da ulažemo u zajednicu općenito ili pak one kojima je to u danom trenutku potrebnije.